Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ταξικά αποκαλυπτήρια για την Χρυσή Αυγή

Την Τρίτη 18/09/12 στη Βουλή γινόταν η συζήτηση για την ψήφιση νέων μέτρων για τι άλλο, για περιστολή δημοσίων δαπανών φυσικά αυτό δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά μεταξύ των θεμάτων που ήταν προς συζήτηση και ψήφιση ήταν και η ρύθμιση για το «πλωτό μουσείο Νεράιδα» του ιδρύματος Γιάννη Λάτση από αυτό το θέμα βγήκε η είδηση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για το τι ακριβώς συμβαίνει με το «πλωτό μουσείο Νεράιδα». Το Νεράιδα είναι μια παλιά θαλαμηγός του μακαρίτη Ιωάννη Λάτση που το ''κοινοφελές'' ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση αποφάσισε να την μετατρέψει σε πλωτό μουσείο με κύριο θέμα την επιχειρηματική ιστορία του Γιάννη Λάτση. Επειδή λοιπόν σε αυτή τη χώρα τιμάμε τους ''εθνικούς'' ευεργέτες με την ρύθμιση που ψηφίστηκε το μουσείο έγινε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας. Αυτή η νομική ρύθμιση φυσικά δεν έγινε τυχαία. Έγινε για να απολαμβάνει το μουσείο φοροαπαλλαγές με παράλληλη υποχρέωση του δημοσίου να χρηματοδοτεί τα λειτουργικά του έξοδα ενώ η διαχείρηση παραμένει στο ίδυμα Λάτση το οπoίο έχει ως έδρα του το Λιχνεστάιν. 


Μάλιστα η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους δεν είχε προσδιορίσει ακόμα το ύψος της συνολικής δαπάνης για το μουσείο. Είναι γνωστό ότι τα κοινοφελή ιδρύματα που διατηρούν οι διάφοροι επιχειρηματίες πέραν από το να φιλοτεχνούν μια καλή εικόνα στην κοινωνία για τους ίδιους χρησιμεύουν ως όχημα για μεγάλες φοροαπαλλαγές και τελικά ο επιχειρηματίας κερδίζει περισσότερα από όσα ξοδεύει. Δηλαδή έχουμε μια σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ της οικογένειας Λάτση. Δεν είναι η πρώτη φορά που παιρνούν από τη Βουλή τόσο σκανδαλώδεις διατάξεις υπέρ εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματιών και μάλιστα τόσο φωτογραφικού χαρακτήρα. Από την συγκυβέρνηση βεβαίως δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο όμως θα περίμενε κανείς ότι τα ''αντισυστημικά'' κόμματα της αντιπολίτευσης θα αντιδρούσαν μπροστά σε ένα τέτοιο σκάνδαλο. Όμως δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Ο ειδικός αγορητής Μαρκόπουλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο ειδικός αγορητής της Χ.Α Παναγιώταρος σε σύμπτωση απόψεων χαρακτήρισαν αυτή την νομοθετική ρύθμιση δωρεά του Λάτση στο δημόσιο! Η μόνη αντίρρηση που είχαν και οι δύο ήταν στην νέα νομική μορφή του μουσείου λέγοντας ότι έπρεπε να παραμείνει το μουσείο στα χέρια του Λάτση και να μην γίνει δημόσιο. Εδώ έχουμε καραμπινάτα ψέματα γιατί το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν σημαίνει επουδενί ότι το μουσείο περνάει στα χέρια του δημοσίου αντίθετα παραμένει η διαχείρηση στο ίδρυμα Λάτση. Απλά γίνεται αυτή η αλλαγή νομικής μορφής με την νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί να δικαιολογηθεί η χρηματοδότηση και οι φοροαπαλλαγές. 

Μία νομοθετική ρύθμιση σκάνδαλο για την οικογένεια Λάτση όχι απλώς περνάει αντουφέκιστη από την ''αντισυστημική'' Χ.Α αλλά βαφτίζεται και ''δωρεά'' και απλά ακούμε ανεδαφικές αρλούμπες περί κακής κρατικής διαχείρησης, νεοφιλελεύθερα παραμύθια σε χρυσαγήτικη έκδοση. 

Ούτε φυσικά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες περιμέναμε κάτι καλύτερο άλλωστε τόσα χρόνια στην Ν.Δ έχουν ψηφίσει τέτοια δεκάδες φορές.

Ο Παναγιώταρος χαρακτήρισε και σωστά την οικογένεια Λάτση μιά από τις πλουσιότερες στη Γη, η δικιά μας απορία είναι τότε γιατί ένα μουσείο που μάλιστα γίνεται και προς τιμήν του Γιάννη Λάτση χρειάζεται την κρατική χρηματοδότηση και μάλιστα συμφωνούν σε αυτό όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ; Φυσικά η ερώτηση είναι ρητορική όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας γνωρίζουν τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα των φασιστικών κομμάτων. Όλα τα τηλεοπτικά ''αντισυστημικά'' σόου της Χ.Α ποτέ δεν στρέφονται εναντίον των ισχυρών του χρήματος. Αντίθετα στρέφονται εναντίον των πιο αδύναμων και ανυπεράσπιστων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Χ.Α ουδέποτε προτρέπει ή συμμετέχει σε απεργία και την ίδια στάση κρατάει και με τα κινήματα ''Δεν πληρώνω'' και με τις λα'ι'κές συνελεύσεις εναντίον των χαρατσιών και των διοδίων. Ότι θίγει άμεσα το κεφάλαιο είναι γυμνό ηλεκτροφόρο καλώδιο για την Χ.Α, δεν το αγγίζει ποτέ. Το αντίστροφο με την πρώτη ευκαιρία έδειξε ταξικά διαπιστευτήρια και έγλειψε τις μπότες των ισχυρών του χρήματος.

Για τους άπιστους Θωμάδες η συζήτηση στη Βουλή ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. το κκε και ο συριζα ειναι αντισυστημικα κομματα;η ανταρσυα; ειναι πατριωτικα αυτα τα κομματα; τι λες; ποιοι ενδιαφερονται περισσοτερο για την Ελλαδα και τους Ελληνες κατ'εσε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε πει εμείς από εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά είναι αντισυστημικός; To αντίθετο του κάναμε και όταν ήταν μάλιστα στο 3% την πιο σκληρή κριτική για όλα τα ιδεολογήματα που προωθούσε, πόσο μάλον τώρα που γίνεται ανοικτά το νέο Πασοκ. Για την ανταρσυα είναι ένα γκρουπούσκουλο του 1% το πολύ ένας πιο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που ο κάθε ένας λέει το δικό του. Μια κριτικη στο ΚΚΕ είναι εδώ http://apergospastis.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html. Δυστυχώς δεν υπάρχει το κόμμα που να συνδυάζει το εθνικό με το ταξικό. Πάντως δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται για την Ελλάδα κάποιος που υποστηρίζει τόσο απροκάλυπτα το Λάτση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή