Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Έργα και ημέραι της κυβέρνησης της ''αριστεράς'' στην Δανία


Δανία: Αδίστακτη προώθηση της προσχεδιασμένης αντιλαϊκής επίθεσης από την «κόκκινη» κυβέρνηση

Την κλασική θεωρία «έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης για την κρίση» επανέφερε η Δανή πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή επίθεση
Ανησυχία και τρόμο προκάλεσαν στα λαϊκά στρώματα οι πρωτοχρονιάτικες δηλώσεις της πρωθυπουργού της αποκαλούμενης «κόκκινης κυβέρνησης» που στηρίζει και το κόμμα της «Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας» (αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και εταίρου του στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς).

Μεταξύ άλλων, χωρίς πολλά προσχήματα, έκανε ξεκάθαρο ότι «οι εποχές των παχιών αγελάδων ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα σε περίοδο κρίσης πρέπει όλοι να συμβάλουμε για να μπορέσουν οι δανέζικες επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες θέσεις εργασίας. Στη νέα χρονιά πρέπει να προχωρήσουμε με τόλμη όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα μας ανταγωνιστική και ελκτική για επενδύσεις.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεχάσουν κάθε σκέψη για μισθολογικές αυξήσεις. Έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης για την κρίση και πρέπει με πνεύμα ομοψυχίας και εθνικής συναίνεσης να κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον. Για μια Δανία πρωτοπόρα στην αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα και τη γνώση. Θα δώσουμε προτεραιότητα στα πακέτα βοήθειας των τραπεζών και στις φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων. Δεν έχουμε περιθώρια για επιμήκυνση του χρόνου επιδομάτων στους ανέργους».

Ακόμα στο μήνυμά της δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει για το πόσο περήφανη αισθάνεται για τους Δανούς στρατιώτες που μετέχουν στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. «Και οι στρατιώτες όσο και οι Δανοί επιχειρηματίες που δρουν στο εξωτερικό επιτελούν ένα μοναδικό έργο». Την ώρα που η πρωθυπουργός έλεγε αυτά τα λόγια, ένας ακόμη Δανός στρατιώτης έχανε τη ζωή του στο Αφγανιστάν...
«Κοκκινοπράσινοι»: Ναι, αλλά με τη δεξιά θα ήταν χειρότερα...

Aξίζει εδώ να αναφερθεί η δήλωση της επικεφαλής των «Κοκκινοπράσινων» Γιοχάνας Σμιτ, ότι θα περίμενε από την πρωθυπουργό ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, αλλά όπως υπογράμμισε «τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα με μια δεξιά κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, χάρη στα νέα μέτρα περίπου 50.000 θα χάσουν το δικαίωμα επιδόματος ανεργίας. Σε αυτούς θα προστεθούν και όλοι αυτοί που θα χάσουν τα επιδόματα αναπηρίας, αφού με το νέο νόμο που μπήκε σε εφαρμογή από 1η Γενάρη κόβεται η οποιαδήποτε χορήγηση επιδομάτων ή σύνταξης σε όσους είναι κάτω από 40.
Και όλα αυτά όταν οι κυβερνητικές προβλέψεις μιλάνε για ύφεση και αύξηση της ανεργίας.

Αποτελούν ακόμα πρόκληση οι δηλώσεις αρκετών εργατοπατέρων του κυβερνητικού συνδικαλισμού που εκφράζουν την απορία τους στην κυνικότητα της κυβέρνησης, όταν οι ίδιοι έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στο να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με έρευνα, το 2012 στη Δανία υπήρξαν 44 νεκροί σε χώρους δουλειάς. Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι αλλοδαποί εργάτες και κυρίως Πολωνοί, γεγονός που αποδεικνύει και την εντατικοποίηση.

Ακόμα αρχίζουν αυτήν τη βδομάδα οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών για τη συλλογική σύμβαση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης. Ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι στόχος είναι οι καθηγητές να δουλεύουν περισσότερες ώρες με αντίστοιχη μείωση (όχι αύξηση) του μισθού τους, ακολουθώντας στην πράξη ό,τι έγινε και σε άλλους κλάδους. Απαίτηση του υπουργού είναι να κατοχυρωθεί ότι ο χρόνος εργασίας των καθηγητών θα καθορίζεται αποκλειστικά από τον κάθε γυμνασιάρχη.

ΠΗΓΗ 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου