Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Το βιβλίο του Βασίλη Λιόση ''Ιμπεριαλισμός και εξάρτηση'' παρουσιάζουν την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 7 μ.μ στο καφέ ΦΛΟΡΑΛ, (Θεμιστοκλέους 80,Εξάρχεια) οι εκδόσεις ΚΨΜ.


Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Καλτσώνης, Επίκουρος καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστημίο και ο Σταύρος Μαυρουδέας, Αναπληρωτής καθηγητής Οικονομίας, στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.




   Βασίλης Λιόσης
Η προσέγγιση του Λένιν, η περίπτωση της Ελλάδας και κριτική του σχήματος της αλληλεξάρτησης.
Ποιο είναι το περιεχόμενο της έννοιας του ιμπεριαλισμού και της εξάρτησης; Πώς αντιμετωπίστηκαν αυτές οι έννοιες από τους κλασικούς του μαρξισμού; Πώς επηρεάζει η νοηματοδότηση αυτών των εννοιών την τακτική και τη στρατηγική του επαναστατικού κινήματος;
Πώς το εθνικό συνδέεται με το διεθνικό, το εθνικό με το ταξικό, η μεταρρύθμιση με την επανάσταση; Πώς προσδιορίζεται η έννοια του πατριωτισμού στη σύγχρονη εποχή και τι περιεχόμενο πρέπει να έχει η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου στη σημερινή δύσκολη, για το λαό, κατάσταση; Ερωτήματα σαν τα παραπάνω είναι κρίσιμα για τη σημερινή συγκυρία.

Στην Ελλάδα η καπιταλιστική κρίση και οι επιβουλές του ιμπεριαλισμού εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. «Σταθερές» και «βεβαιότητες» κατέρρευσαν εν μία νυκτί. Αναδύεται μια εποχή που οι «ξύλινες» γλώσσες γίνονται κοφτερές σαν ξυράφι και τα πραγματικά διλήμματα, που στο παρελθόν λοιδορήθηκαν, βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια. Το γυαλί ράγισε. Απομένει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να το θρυμματίσουμε.
Ο ιμπεριαλισμός και η εξάρτηση είναι οικονομικές και πολιτικές έννοιες που έχουν χρησιμοποιηθεί εντατικά από την αριστερά –την έννοια της αριστεράς τη χρησιμοποιούμε συμβατικά ελλείψει ενός επιστημονικού ορισμού– συχνά με διαφορετικό περιεχόμενο και τρόπο. Οι λέξεις αυτές υπάρχουν στο πολιτικό λεξιλόγιο πάνω από έναν αιώνα. Γιατί, όμως, πρέπει να μας απασχολούν σήμερα;
Οι θεωρητικές διαμάχες δεν αποτελούν ακαδημαϊκό ζήτημα μόνο για ειδήμονες. Οι ιδέες μπορούν και πρέπει να μετατρέπονται σε υλική δύναμη και από αυτήν την άποψη, η κατανόηση, η απόρριψη ή η υιοθέτησή τους είναι μείζονος σημασίας για την πορεία του συνδικαλιστικού, του εργατικού, του νεολαιίστικου και του λαϊκού κινήματος.

Σημείωση δική μας : Ένα εξαιρετικό βιβλίο που το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Ξεκαθαρίζει τα πράγματα όσον αφορά τη θέση της Ελλάδος στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα ως εξαρτημένης χώρας απέναντι σε θεωρίες που οι ίδιες οι εξελίξεις απέδειξαν στην πράξη πόσο λανθασμένες ήταν. Θεωρίες που υποστηρίζουν είτε ότι η Ελλάδα ανήκει στην μεσαία βαθμίδα των ιμπεριαλιστικών χωρών(θέση του  ΚΚΕ) είτε ότι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα(Μηλιός,αναρχο-αυτόνομες ομάδες,αριστεριστές) με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι σήμερα δεν είμαστε υπό κατοχή και δεν έχουμε μετατραπεί σε προτεκτοράτο. Εξαφανίζοντας έτσι κάθε εθνικοαπελευθερωτικό αντιμπεριαλιστικό αίτημα για εθνική ανεξαρτησία απομονώνοντας έτσι το ταξικό από το εθνικό. Ο Βασίλης Λιόσης αποδομεί διεξοδικά και εμπεριστατωμένα αυτές τις θεωρίες που άλλωστε η ίδια η ζωή τις έχει διαψεύσει, τώρα είναι η σειρά κυρίως της ηγεσίας του ΚΚΕ να τον αντικρούσει αν μπορεί(για μας δεν μπορεί) ή να κάνει την αυτοκριτική της και να αλλάξει ρότα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου