Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Εργάτες της ΧΑΛΥΨ απαντούν στον «έτσι και αλλιώς αχώνευτο» κύριο Μανδραβέλη

Πριν λίγες μέρες ο Πάσχος Μανδραβέλης είχε γράψει στην «Καθημερινή» για τον «κακοχωνεμένο» μαρξισμό του σωματείου μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής τσιμέντου, χωρίς να την κατονονομάσει.
Πρόκειται για το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΑΕ, που έστειλε την ακόλουθη απάντηση στον δημοσιογράφο (βλ.και παλαιότερο σχετικό σχόλιο στο MediaOasis). Αξίζει να διαβάσει κανείς και τα δύο κείμενα, του δημοσιογράφου και του σωματείου
, ώστε να σχηματίσει γνώμη για το ήθος, τη γνώση του αντικειμένου αλλα και τη στενότητα ή την ευρύτητα πνεύματος και των δύο.

To κείμενο του σωματείου με τίτλο ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ «ΑΧΩΝΕΥΤΟ» ΚΥΡΙΟ ΠΑΣΧΟ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ:


Πρώτα απ΄ όλα, κύριε, διακρίνουμε μια τσιγκουνιά στην ενημέρωση που παρέχετε στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας Καθημερινή, από τις στήλες της οποίας ασχοληθήκατε μαζί μας. Αναφερόμαστε στο πικρόχολο ρεπορτάζ με τίτλο “κακοχωνεμένος μαρξισμός” που κάνατε αποκλειστικά και μόνο σε ανακοίνωσή μας σχετική με επένδυση της εταιρίας που εργαζόμαστε. Από τη στιγμή που βρίσκετε αξιοπρόσεκτη την ανακοίνωση του σωματείου μας, διότι όπως λέτε αποτελεί μνημείο σύγχυσης, γιατί δεν κάνετε και τον κόπο να αναφέρετε ποιοι είμαστε και ποιους ξεμπροστιάζετε; Γιατί δεν δίνετε τη δυνατότητα στον αναγνώστη σας, που δεν θα πειστεί να ανατρέξει ο ίδιος στο κείμενό μας και να το κρίνει από μόνος του; 

Είμαστε λοιπόν το σωματείο εργαζομένων της εταιρίας ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε. και προς εμάς εκσφενδονίζετε τόση εμπάθεια και όχι προς κάποιο άλλο από τα τόσα σωματεία του κλάδου.
Γιατί, κύριε, μας αποκαλείτε μαρξιστές; Κανείς από μας δεν έχει μιλήσει στο όνομα του Καρόλου και δεν έχει αναπαραγάγει την μετά αυτόν μαρξιστική ιδεολογία μέσα από τις λειτουργίες του σωματείου μας. Γιατί μας χαρακτηρίζετε παράλογους αριστερούς; Εμείς ποτέ στην ιστορία του σωματείου μας δεν είχαμε παραταξιακό συνδικαλισμό και ποτέ κανείς δεν δήλωσε κομματική ιδιότητα στα πλαίσια της λειτουργίας μας.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το κίνητρό σας για τον εξής κυρίως λόγο: Πριν δημοσιεύσουμε το κείμενό μας το κυκλοφορήσαμε εντός του εργοστασίου και σας πληροφορούμε ότι κανείς δεν είχε εκφράσει τον παραμικρό αντίλογο ( αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι θα συμφωνούν απολύτως με τις θέσεις μας), γιατί οι θέσεις μας αυτές ήσαν εν πολλοίς από καιρό γνωστές και στους συναδέλφους αλλά και στους διευθύνοντες την εταιρία. Μπορούμε δε να σας διαβεβαιώσουμε ότι, αν προκύψει αντιπαραθετική άποψη από τον οποιοδήποτε μέσα στην εταιρία, θα εκφραστεί στα πλαίσια του σεβασμού της αλήθειας και της νοημοσύνης του άλλου.

Από τον δικό σας καλοχωνεμένο αντί-μαρξισμό όμως απουσιάζουν τα στοιχειώδη και κυρίως κάποιο δικό σας επιχείρημα για όσα επικριτικά μας καταλογίζετε. Στο δημοσίευμά σας στην εφημερίδα Καθημερινή διαστρεβλώνετε σε κάθε αναφορά σας το κείμενό μας για να σταθούν τα εμπαθή σας σχόλια, τα οποία μάλλον έχουν ως τελικό στόχο τον Μαρξ και την αριστερά και όχι τόσο εμάς. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε σχετικά με το κίνητρο που σας ωθεί εναντίον μας.
Και τώρα «κύριε» επί της ουσίας.

Η συμμετοχή της εταιρίας στην αναδιάρθρωση του παγκόσμιου κεφαλαίου, που ειρωνικά χαρακτηρίζετε ως δική μας χύδην μεγαλοστομία, υπήρξε σαν γεγονός λόγω του ότι συμμετέχει πάνω από 20 χρόνια στον όμιλο συμφερόντων της πολυεθνικής Italchimenti. Την πρώτη φάση αυτής της αναδιάρθρωσης οι πολυεθνικές με την συνδρομή του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου την επέβαλαν και αφορούσε κυρίως στο τέλος του μαζικού εργατικού κινήματος, στη διάλυση της ταυτότητας της εργατικής τάξης ως καθοριστικού στοιχείου για τους αγώνες της, στην άρση των εθνικών και περιφερειακών περιορισμών για την κυκλοφορία των κεφαλαίων αλλά και για την κυκλοφορία και αναπαραγωγή της εργατικής τάξης σε εθνικό επίπεδο.

Ισχυρίζεστε ότι είμαστε αντίθετοι με την επένδυση κατασκευής των 5 σιλό αλλά κάτι τέτοιο ανατρέπεται τόσο από τον τίτλο όσο και από το περιεχόμενο της ανακοίνωσής μας. Επίσης κάνουμε αναφορά σε οκτώ μέτρα που η εταιρία έλαβε στα πλαίσια της δικής της αναδιάρθρωσης. Από αυτά αδιαφορείτε για τα επτά που έχουν άμεση σχέση με τη ζωή των εργαζομένων και ασχολείστε με το ένα, αυτό της μείωσης της παραγωγής και εναρμόνισής της με τις συνθήκες της αγοράς λέγοντας μάλιστα ψευδώς ότι κατηγορούμε γι αυτό την εταιρία.

Η αναφορά μας αυτή γίνεται όχι για να κατηγορήσουμε, όπως λέτε, την εταιρία αλλά για να τονίσουμε ότι, πέρα από τη συμμετοχή της στην παγκόσμια αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, στη χώρα μας πήρε και όλα εκείνα τα μέτρα που ιστορικά λαμβάνονται σε περιόδους κρίσεων και που νομίζουμε ότι αποσκοπούν στον επανασχεδιασμό της εκμεταλλευτικής σχέσης. Τα συγκεκριμένα μέτρα τα αναφέρουμε γιατί πιστεύουμε ότι αποτελούν επίθεση στους εργαζόμενους αλλά και για τον λόγο ότι λειτουργούν και ως παράγοντες που βαθαίνουν περισσότερο την κρίση αντί να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.

Για παράδειγμα, το ότι κάποιοι εργοδότες αποφασίζουν συνειδητά να μην επεκτείνουν άλλο την παραγωγή τους και την εναρμονίζουν με τις συνθήκες της αγοράς ακούγεται λογικό σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού των κεφαλαίων. Ωστόσο όμως αποτελεί και σημείο εκκίνησης για μία κρίση υπερπαραγωγής για κάποιους άλλους εργοδότες των οποίων τα εμπορεύματα είχαν σχεδιαστεί να πωληθούν και αυτό δεν θα γίνει. Η συνέχιση αυτού του φαινομένου θα αναγκάσει κάποιους να απολύσουν εργάτες και να ρίξουν τους ρυθμούς της δικής τους παραγωγής.
Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε τι μπορεί να σημαίνει για την πορεία μιας ολόκληρης οικονομίας η συνειδητή παύση της επέκτασης της παραγωγής μιας μεγάλης ομάδας καπιταλιστών, όταν αυτή δεν έχει κανένα νόημα από πλευράς κέρδους. Και για ότι έχει σχέση με την εταιρία μας η εν λόγω εναρμόνιση της παραγωγής δεν αναφέρεται ως κατηγορία αλλά ως ανωμαλία του συστήματος γενικότερα.


Επίσης, κύριε, επικαλείστε πέντε άλλους λόγους που περιέχονται στο κείμενό μας και ισχυρίζεστε ότι με αυτούς αντιτιθέμεθα στην επένδυση των 5 σιλό. Μόνο που τους λόγους αυτούς τους χρησιμοποιούμε με απόλυτη σαφήνεια για να αποδείξουμε ότι η επένδυση δεν σχετίζεται με την βιωσιμότητα της εταιρίας, την οποία θεωρούμε δεδομένη, ούτε με το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά σχετίζεται με το δυναμικό της πρόσωπό και προεικονίζει τα μελλοντικά κέρδη και οφέλη που θα προκύψουν από τη περίοδο της ύφεσης ακόμα. Η προοπτική αυτή οφείλεται κυρίως στις δυνατότητες εξαγωγών που προσφέρει η μητρική εταιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που ισχυριζόμαστε ότι η εταιρία διαχειρίζεται τελικά την κρίση παρά πλήττεται από αυτήν. Αυτό το λέμε όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να δηλώσουμε πιο πολύ ότι γνωρίζουμε ως εργάτες τι στην πραγματικότητα συμβαίνει με τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας, πώς μέχρι τώρα έχει προστατεύσει με τον καλύτερο τρόπο την θέση της εν καιρώ κρίσης και πώς προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τα κέρδη που θα προκύψουν και πριν ακόμα ξεπεραστεί η ύφεση.

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, έχουμε την άποψή μας και δεν περιμένουμε από την δημοσιογραφική σας παρέμβαση να αποκομίσουμε ούτε στήριξη αλλά ούτε και πλήγμα. Και επειδή ενδιαφέρεστε να μάθετε πόσοι από τους 160 εργαζόμενους συμμερίζονται το αριστερό μας παραλήρημα, κοπιάστε να τους ρωτήσετε. Θα σας πουν και για τα ζόρια που τραβάνε και που εσείς κάνατε ότι δεν τα είδατε στην ανακοίνωση που παραχαράξατε. Όσο για το τσιμέντο που αναρωτιέστε τι θα το κάνουμε, πιστέψτε μας υπάρχουν εργαζόμενοι που στην κυριολεξία το τρώνε αλλά για κάποιο λόγο που εσείς αδυνατείτε να καταλάβετε.
Εν κατακλείδι, κύριε Πάσχο Μανδραβέλη, δημοσιογράφε της Καθημερινής, ή εμάς που δηλώνουμε εργάτες και όχι συνδικαλιστές κατατροπώσατε ή τους αναγνώστες σας υποτιμήσατε βάναυσα. Δεν γίνεται να τα πετύχατε και τα δύο.

Υ.Σ. Για να υπάρχει τόσο ψέμα και εμπάθεια από την μεριά σας, κάτι καλό είχε η άποψή μας και αυτό μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα.
Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον Αριστείδη Κουκούλη, πρόεδρο του σωματείου, και τον Νικόλαο Πετράκη, γραμματέα.

ΠΗΓΗ mao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου