Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

metro: μαθήματα πασοκισμού

ή αλλιώς: κάντο όπως ο Παπακωνσταντίνου
Η free press εφημερίδα metro, φρόντισε να παραπληροφορήσει έγκυρα τον αγουροξυπνημένο Αθηναίο πως ο μέσος μισθός στην ΔΕΗ είναι 5259 ευρώ! (δές ΕΔΩ)

Συγκεκριμένα αναφέρει:
Αν και το νούμερο ζαλίζει , σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ αυτός είναι ο μέσος μισθός που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την ενημέρωση , η δαπάνη μισθοδοσίας το... α΄ τρίμηνο 2010, ανήλθε στα € 352,9 εκατ ενώ το τακτικό προσωπικό σε 22.367.

Με την απλή πράξη της διαίρεσης το ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε κάθε έναν από τους 22.367 εργαζομένους στην επιχείρηση αγγίζει τα 5259 ευρώ.

Με την "απλή πράξη της διαίρεσης" λοιπόν προκύπτει οτι στην ΔΕΗ από την καθαρίστρια μέχρι και το διορισμένο μέλος του ΔΣ ή ακόμα και τον πρόεδρο όλοι παίρνουν γύρω στα πέντε χιλιάρικα τον μήνα! 

Στο λύκειο βέβαια μαθαίναμε οτι στην στατιστική υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός από τον μέσο όρο, όπως το ΕΥΡΟΣ (διαφορά μέγιστης-ελάχιστης τιμής) και η ΔΙΑΣΠΟΡΑ (πόσο συγκεντρωμένες γύρω από τη μέση τιμή είναι οι τιμές της τυχαίας μεταβλητής). 

Σε ρεπορτάζ του Οκτωβρίου του 2009 πληροφορούμαστε οτι:
Εκτός από τις ετήσιες αποδοχές 300.000 ευρώ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ εισπράττει και μπόνους 100.000 ευρώ. Μέχρι και 140.000 ευρώ κυμαίνονται οι ετήσιες αποδοχές των συμβούλων πλέον των αυτοκινήτων, των μπόνους και των άλλων παροχών. enet.gr
Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει μειωθεί από το 2009 ο μισθός του Προέδρου της ΔΕΗ και των συμβούλων αλλά πάλι δεν πιστεύω να έχουν... ξεπέσει και στα πέντε χιλιάρικα τον μήνα. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε οτι στην μισθοδοσία της ΔΕΗ υπάρχει μεγάλο εύρος μεταξύ ανώτερου και κατώτερου μισθού και μεγάλη διασπορά γύρω από τον περιβόητο μέσο όρο μισθοδοσίας, έχοντας πρόεδρο, συμβούλους και λοιπούς παρατρεχάμενους να απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς άλλα και προνόμια. 

Συνεπώς αν μιλάμε για μισθοδοσία στην ΔΕΗ τσουβαλιάζοντας τον μισθό της καθαρίστριας με τον μισθό του προέδρου και τον μισθό του εναερίτη με αυτόν του μέλους του ΔΣ της εταιρίας και απο όλα αυτά βγάζουμε έναν μέσο όρο λέγοντας γενικά και αόριστα ''τόσα παίρνουν'' τότε παραπληροφορούμε και διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα.

2 σχόλια:

  1. Ποσο ειναι λοιπον το ευρος και η διασπορα?
    Απο το υφος του αρθρου, φαινεται να τα γνωριζετε...Πειτε μας λοιπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω λέω να ξεκινήσουμε από κάτι άλλο που θα απαλλάξει την κουβέντα από την άσκοπη φλυαρία. Λέγε λοιπόν τι ψηφίζεις και αν πιστεύεις οτι πρέπει να ιδιωτικοπιηθεί η ΔΕΗ.

    Α, αν έχεις γράψε λίγο και το μπλόγκ σου και άσε τις εξυπνάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή